BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, May 28, 2011

.: Ilmu Asas Kejayaan :.

Apakah itu ilmu?ilmu merupakan asas untuk kita mencapai kejayaan.Kita hendaklah mencari ilmu sebanyak mungkin kerana ilmu itu tidak akan habis walaupun kita sudah tiada di bumi ini.Mungkin kita merasakan kita sudah mempelajari banyak ilmu,tetapi TIDAK! Ilmu jika diumpamakan seperti air laut yang luas,ianya tidak akan habis ,malah,jika mempelajarinya,Ilmu itu semakin bertambah.Ilmu inilah yang akan memberi manfaat kepada kita samaada di Dunia mahupun di Akhirat sana.


-->Katakanlah: Sekiranya lautan menjadi tinta untuk (menulis) kalimat-kalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis (ditulis) kalimat-kalimat Tuhanku, meskipun Kami datangkan tambahan sebanyak itu (pula)." Al Kahfi 109


Ilmu terbahagi kepada 2 iaitu,Ilmu Dunia dan Ilmu Akhirat.


Hai orang-orang beriman apabila dikatakan kepadamu: "Berlapang-lapanglah dalam majlis", maka lapangkanlah niscaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan: "Berdirilah kamu", maka berdirilah, niscaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa derajat. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (al Mujaadillah 11)

Antara Tempat2 untuk kita mencari ilmu:Sekolah,Perpustakaan:" Carilah ilmu seperti kamu akan hidup selamanya dan beribadatlah seperti kamu akan mati pada esok hari ".

7 comments:

*NuR s0liHaH* said...

as salam...

nk kongsi sket ttg ilmu nih :

kata imam shafie.."siapa yg inginkn dunia,mstilah mmpunyai ilmu..siapa yg inginkn akhirat,hndklah mmpunyai ilmu..dan sesiapa yg inginkn kedua-duanya,,Wajiblah dia mempunyai ilmu"

sekian ^_^

Mohammad said...

w'salam,,
bt0l3..
syukran ..~
=)

Nur Iman said...

salam ziarah..sultan.. ^_^

Abdul Manaff Ghani said...

* Abu al-Aswad mengatakan bahawa tidak ada sesuatu yang lebih mulia daripada ilmu, para raja adalah pemimpin manusia dan ulama’ adalah pemimpin para raja.

* Ibnu Abbas juga pernah mengatakan bahawa Allah Taala telah memberikan Nabi Sulaiman Alaihissalam pilihan antara ilmu, harta dan kekuasaan, lalu baginda memilih ilmu. Akhirnya Allah Taala mengurniakan kepadanya ilmu, harta dan kekuasaan.

* Sebagai penuntut ilmu, pencari warisan Nabi Muhammad Sollallahu A’laihi Wasallam, hendaklah memulai perkerjaan yang mulia ini dengan mengikhlaskan niat kerana Allah Taala. Kemudian BERJALAN sesuai dengan jalan yang telah ditentukan serta MENGAMALKAN apa sahaja yang telah dipelajari kerana Rasulullah SAW telah bersabda: “Orang yang berat menanggung siksa di hari kiamat ialah orang yang berilmu namun tidak mendapatkan manafaat dari ilmunya itu.”

Anonymous said...

NICE POST MOHAMMAD!
LIKE!:D

Mohammad said...

syukran~~
^_^

Anonymous said...

semoa fatih dapat memberi lebih banyak ilmu yang bermanfaat melalui blog nie!
:)